Eurostar brend je vlasništvu ARIS electronic-a iz Doboja.

Pon-Sub: 07:00 - 17:00

24h Hitni servis

Preuzmi garanciju

Registruj svoju garanciju

Pozovite: +387 53 206 730

Doboj, BiH

Odaberite šporet po kulinarskim navikama

Odaberite šporet po kulinarskim navikama – razni modeli donose inovacije koje će vam olakšati spremanje hrane, ali i smanjiti troškove.

sporetIzbor odgovarajućeg šporeta će vam prvenstveno biti uslovljen gorivom koje koristi. Isti posao završavaju za isto vrijeme šporeti sa digitalnim displejom kao i oni bez njega, bijeli ili u inoks varijanti, a razlika u cijeni, u oba slučaja je i više nego primjetna.

Prije kupovine, sem iz ugla goriva, treba razmisliti kakav će šporet zadovoljiti vaše potrebe. Električni se proizvode sa klasičnim ringlama ili sa ravnom pločom, a kombinovani najčešće imaju 2 električne + 2 gasne ringle i električnu pećnicu.

Širina šporeta u ponudi na našem tržištu je 50 i 60 cm. Uži modeli sa ravnom pločom su nešto skuplji jer se proizvode u malim serijama dok je većina običnih užih električnih šporeta jeftinija. Pažnju obratite na širinu prostora u koji ćete staviti šporet i da li imate potrebu za velikom ringlom koju imaju neki širi modeli.

OBIČNI ŠPORETI NA STRUJU

Imaju 4 ringle i to dve male i dve veće, promjera 145 i 180 milimetara, ali širi modeli od 60 cm mogu imati jednu veliku ringlu šporetpromjera 220 mm. Uz posuđe odgovarajuće veličine, ovakva grejna tijela na običnim ili kombinovanim šporetima obezbjeđuju da se toplota (odnosno električna energija) iskoristi na najbolji način.

Ringle su nezahvalne za čiščenje, ali zbog izdignutih ivica ploče iskipjelo mlijeko neče iscureti na pod. Takođe su jeftinije za popravku ili zamjenu.

Ravne keramičke ploče

I pored prodora na tržište nisu još uspjele potpuno da potisnu obične ringle. Koriste se najčešće dvije vrste materijala i to tzv. kero keramika i kera-šot ploča koja je kvalitetnija.

Ploče su ili crne i glatke — to je cera šot ili staklokeramika koja obično ima nacrtane bijele tačkice i nije potpuno glatka na dodir, dva su proizvođača Ceran Shott i Eurokeran.

Obje su glatke i ravne i lakše su za čišćenje jer imaju ugrađene električne elemente ispod ravne gornje površine, ali su skuplje za održavanje jer su potrebna posebna sredstva za čišćenje koja ih neće izgrebati.

A da bi spriječili ogrebotine ne smijete da povlačite posuđe po ploči (čak ni kada pravite kokice). Prije zagrijevanja površina mora biti čista, a da ploča ne bi dobila crne ili sive mrlje, na vrelu površinu ne sme da dospije šećer ili sladak sirup, bakar ili aluminijum (posuđe ili folija).

Na ravnim pločama ćete videti lagano nacrtane konture ringli. Na pojedinim modelima neke od ovih kontura su crtane duplo jer postoje manja i veća ringla i mogućnosti uključivanja manjeg ili većeg prečnika grejača, ali se za stvarno postojanje takve pogodnosti morate raspitati kod prodavca stoga što npr, Sloboda-Čačak ima nešto slično nacrtano ali to nema funkciju dvije ringle u jednoj.

Takođe neki od šporeta imaju nacrtan ovalni produžetak ringle što znači da se tu može kuvati u posudama takvog oblika.

Neki modeli pored ovih ovalnih ili kružnih produžetaka imaju i zone grijanja koje obično postižu nižu temperaturu i služe da jelo ostane toplo do serviranja. Ova topla zona se može nalaziti i u sredini ploče.

Prilikom kuvanja, keramičke ploče zagrijevaju nešto širu površinu nego što su nacrtane plotne, mada se brže zagrevaju od ringli na običnom šporetu.

Indikatori toplote na ploči pokazuju koja je plotna uključena. Po isključivanju se indikatori ne gase automatski, nego tek kada temperatura plotne opadne ispod 60°C, kako se ne bi opekli.

Iako je to preporučljivo i za šporete sa ringlama, u slučaju da se odlučite za modele sa keramičkom pločom moraćete pregledati vaše posuđe jer su ove površine zahvalne samo za korišćenje posuda sa potpuno ravnim i glatkim dnom.

KOMBINOVANI ŠPORETI

Obično imaju dvije električne i dvije plinske ringle mada se mogu naći i modeli sa tri plinske ringle. Sa plinskim ringlama imate više mogućnosti u odabiru prave temperature kuvanja, a zahvalne su i zbog izuzetno brzog zagrijavanja.

kombinovani šporetOve ringle se obično mogu odvojiti od šporeta i očistiti, ali je problem sa nečistoćama koje uđu u otvore za dovod gasa pa preporučujemo modele sa ringlicama kojima se podiže samo gornji deo.

Pećnice su i na ovim šporetima obično električne jer omogućavaju ravnomernije pečenje i veću sigurnost.

Po evropskim standardima sada se izrađuju štednjaci sa sigurnosnim ventilima koji zatvaraju dovod gasa ako nema plamena.

Preporučujemo da u kupovini ovih šporeta odaberete modele sa električnim paljenjem jer kod njih ne postoji mogućnost curenja plina u prostoriju i lakši su za rukovanje.

Kod proizvoda koji nemaju ovu opciju obično postoji mali prekidač sa strane ili pored komandnih dugmića koji se pritisne i tako pusti gas.

Većina modela ima predviđen priključak za plin i sa lijeve i sa desne strane, ali ipak obratite pažnju da li je tako i kod modela koji ste odabrali.

Comments are closed.
Servis

Svim našim kupcima nudimo 24/7 hitnu službu. Uvijek možete računati na to da će naši stručnjaci brzo doći do vas i prvi put obaviti posao. Koristimo najsavremeniju dijagnostičku opremu kako bismo pronašli izvor vaših problema s grijanjem i klimatizacijom i brzo ih riješili.